Het veranderen van levens en landschappen in Ethiopië's hooglanden

door Kim Krey, op Apr 30, 2024

In samenwerking met myclimate zetten we ons in voor een duurzamere toekomst door duurzaamheid en milieuzorg te benadrukken.

In Ethiopië proberen we samen met myclimate levens and landschappen te veranderen.

In het noordelijke hoogland van Ethiopië is een transformatie bezig. Wij steunen van harte het EthioTrees-project, een vooruitstrevend initiatief dat zich richt op zowel milieuherstel als het versterken van de lokale gemeenschappen in de Tigray-regio. Dit project, ondersteund door de expertise van myclimate, een non-profitorganisatie gericht op klimaatbeheer, streeft naar duurzame ontwikkeling en een toekomstbestendig klimaat.

Sociaaleconomische hervorming via natuurbehoud

De kleine boeren en landloze arbeiders van Tigray ondervonden jarenlang de directe gevolgen van milieuverandering. EthioTrees breekt met deze trend door het bieden van duurzame inkomstenbronnen die het milieu respecteren. De gemeenschap verschuift van een afhankelijkheid van houtproducten naar de verkoop van honing en wierook. Dit biedt niet alleen een betrouwbare inkomstenbron voor families maar stimuleert ook behoud van natuur en duurzaam grondgebruik, wat vooral de werkdruk voor vrouwen vermindert.

De impact is aanzienlijk wanneer een boer in een afgelegen gebied zijn leven verbetert door milieuvriendelijke methodes. Dit initiatief draait niet alleen om het overleven, maar om het creëren van een duurzame toekomst voor toekomstige generaties. EthioTrees toont aan dat milieuherstel en economische ontwikkeling samen kunnen gaan, en biedt een model voor gemeenschappen wereldwijd.

Dubbele winst: Biodiversiteit en klimaatbestendigheid

De ecologische successen van het project zijn indrukwekkend. Door de focus op herstel van ernstig gedegradeerde hellingen, wordt het landschap nieuw leven ingeblazen. Dit gaat verder dan bomen planten; het betekent het terugdraaien van historische schade aan ecosystemen en het herstellen van de diversiteit in flora en fauna. Dit leidt tot meer vegetatie bovengronds, een toename in biodiversiteit en een grotere beschikbaarheid van grondwater. Daarnaast wordt koolstof uit de atmosfeer gehaald en in de bodem opgeslagen.

Dit brede klimaatbeschermingsinitiatief, gecertificeerd door Plan Vivo's hoge kwaliteitsnormen, waarborgt de duurzaamheid van het project. Het laat zien wat bereikt kan worden wanneer gemeenschappen, experts, en organisaties zoals refurbed en myclimate de handen ineenslaan.

Een voorbeeld voor de toekomst

Het EthioTrees-project is meer dan een regionaal initiatief; het dient als voorbeeld voor wereldwijde klimaatactie. Het toont de voordelen van landschapsherstel, van economische opbloei tot ecologische vernieuwing, en biedt een hoopvolle blik op een duurzame toekomst. Het project bewijst dat zelfs de meest aangetaste landschappen hersteld kunnen worden en dat gemeenschappen in harmonie met de natuur kunnen leven.

De boodschap is duidelijk: een duurzame levenswijze en milieubescherming zijn haalbaar en lonend. Door effectieve klimaatbeschermingsprojecten te steunen, kunnen we allemaal bijdragen aan een groenere, duurzamere wereld. Bij refurbed werken we samen met betrouwbare partners om een actieve bijdrage te leveren aan klimaatbescherming.

Dit project, dat niet alleen bijdraagt aan landschapsherstel maar ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN ondersteunt, is een essentieel onderdeel van myclimate's inzet. We zijn verheugd over deze duurzame samenwerking, die ons gezamenlijk op weg helpt naar een groenere toekomst.

Overtuigd? Lees meer over milieubescherming bij refurbed hier.


Dit artikel delen
  • Garantie

    Proefperiode van 30 dagen en minimaal 12 maanden garantie

  • Voordelig

    Bespaar tot 40% t.o.v. nieuwprijs op je aankoop

  • Duurzaam

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang €10 korting!

Mis nooit meer een aanbieding.

Informatie over het gebruik van persoonsgegevens vind je in ons privacybeleid.