De Samsung S24 Serie: het begin van een nieuw tijdperk voor smartphones

door Arthur Watine, op Jan 18, 2024

Samsung onthulde gisteren de Samsung S24 serie. Op het eerste gezicht lijkt het precies op de S23 serie. Maar waar dergelijke lanceringen meestal hardwarenoviteiten tonen, is het deze keer de software die de show steelt. En met software bedoel ik Generatieve Kunstmatige Intelligentie (AI).

De nieuwe Galaxy S24-serie: S24, S24 Plus, S24 Ultra, met spannende nieuwe AI-functies.

Samsung's Nieuwe S24 Serie: het begin van een nieuw tijdperk voor smartphones

In januari 2024 heeft Samsung de Samsung S24 serie onthuld. Op het eerste gezicht lijkt deze precies op de S23 serie, maar schijn bedriegt. Waar dergelijke lanceringen normaal gesproken nieuwe hardware presenteren, is het dit keer vooral de software die de show steelt - en dan specifiek de Generatieve Kunstmatige Intelligentie (AI).

Het schrijven van een vergelijkbaar artikel over de lancering van Apple’s iPhone 15 serie afgelopen september was, om eerlijk te zijn, een beetje saai. De iPhone 15 is gewoon een iets betere telefoon dan de iPhone 14. Misschien had ik het gewoon zo moeten samenvatten? Want recentelijk heeft Samsung duidelijk nieuwe standaarden in smartphone-technologie gezet die de lancering van Apple ruimschoots overtreffen! Geen zorgen als je geïnteresseerd bent in een refurbished of iets ouder Samsung-model. De nieuwe Galaxy AI van Samsung zal ook toegevoegd worden aan de volgende reeks apparaten:

De nieuwe Galaxy S24 serie: S24, S24 Plus, S24 Ultra, met een hoop nieuwe AI features.

Samsung werkt samen met Google

Wat ik het meest interessant vond, gaat niet zozeer over het apparaat zelf, maar over het feit dat Samsung en Google een nieuwe meerjarige samenwerking hebben aangekondigd om de AI-technologie van Google Cloud naar Samsung smartphonegebruikers over de hele wereld te brengen.

Maar wat doet het precies? De meest opvallende functie, Live Vertalen, maakt realtime stem- en tekstvertalingen mogelijk voor telefoongesprekken, doorbreekt taalbarrières zonder derde-partij-apps en garandeert privacy met AI op het apparaat zelf. Daarnaast biedt Tolk split-screen vertalingen voor live gesprekken, zelfs offline. Behalve vertalingen, biedt de S24 ook een Chat Assist voor het perfectioneren van conversatietonen, Note Assist dat AI-gestuurde samenvattingen levert in Samsung Notes, en Transcript Assist voor transcripties van spraakopnames. Noemenswaardig is de integratie van Circle to Search met Google, waarmee gebruikers intuïtief kunnen zoeken door te cirkelen, te markeren of te tikken op het scherm, wat de algehele gebruikerservaring verbetert.

Circle to Search: met een lange druk op de thuisknop kunnen gebruikers cirkelen, markeren, krabbelen op of tikken op alles op het scherm van de Galaxy S24 om nuttige, hoogwaardige zoekresultaten te zien.

Nee, je hebt geen betere camera nodig

Hoewel veel smartphone persberichten zich richten op batterijduur, opslag en camera-prestaties, biedt de nieuwste release weinig nieuws. Opvallend is dat Samsung de optische zoom van x10 naar x5 heeft verlaagd, wat op het eerste gezicht een achteruitgang lijkt. Maar is dit echt een nadeel? Dankzij geavanceerde AI-technologie worden eventuele tekortkomingen gecompenseerd, waardoor jouw foto's en video's toch indrukwekkend blijven.

De Galaxy AI bewerkingstools op de Galaxy S24 bieden een reeks gebruiksvriendelijke functies voor het verbeteren van foto's en video's. Gebruikers kunnen eenvoudig basisbewerkingen uitvoeren zoals wissen, herschikken en automatisch verbeteren. De functie Generatieve Bewerking is bijzonder creatief, waarbij delen van de achtergrond van een afbeelding worden ingevuld met AI. Als een foto scheef is of een object opnieuw gepositioneerd moet worden, helpt de AI gebruikers om alles recht te zetten en achtergronden naadloos te mengen. Daarnaast maakt de nieuwe functie Instant Slow-mo actievideo's langzamer door extra frames te genereren, wat zorgt voor een gedetailleerdere en boeiendere kijkervaring.

En omdat dit alles zowel cool als misschien een beetje eng is, verschijnt er een watermerk op de afbeelding en in de metadata wanneer de S24 generatieve AI gebruikt.

De Galaxy AI-bewerkingstools op de Galaxy S24 bieden een scala aan gebruiksvriendelijke functies om foto's en video's te verbeteren.

De chip steelt de show

Laten we het even hebben over de hardware. Zoals gezegd lijkt het toestel uiterlijk op de S23-serie. Maar de krachtbron is vergelijkbaar met die van een Formule 1-wagen, dankzij de Snapdragon® 8 Gen 3 Chip.

Snapdragon 8 Gen 3 maakt ‘on-device AI’ mogelijk.

Ook op het gebied van duurzaamheid zijn er verbeteringen: de Galaxy S24 bevat componenten gemaakt met gerecycled kobalt en zeldzame aardmetalen (alleen de Ultra-versie volgens het persbericht van het bedrijf). Dit is uiteraard niet voldoende, maar het is een begin.

Dus, moet je deze telefoon kopen?

De keuze is uiteraard aan jou, maar ik denk van niet. Of in ieder geval nu nog niet. Je kunt wat mij betreft beter zes maanden wachten en het refurbished kopen op refurbed. Helaas worden deze telefoons altijd overgeproduceerd (we hebben het over honderden miljoenen toestellen die jaarlijks worden verscheept) en belanden ze na een paar maanden op de tweedehandsmarkt.

En als AI aanvoelt als een dure gadget, kun je dezelfde telefoon voor een betaalbaardere prijs kopen: koop gewoon een Samsung S23, S23+ of S23 Ultra op refurbed. Ze worden allemaal aangedreven door de Snapdragon 8 Gen 2 processor, waardoor het ongelooflijk krachtige smartphones zijn. Dit betekent dat ze zelfs de meest veeleisende taken, zoals gamen en videobewerking, gemakkelijk aankunnen. Om eerlijk te zijn, is zelfs de Samsung S22 serie nog steeds een solide keuze, die krachtige prestaties levert met zijn Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 processor. Deze refurbished apparaten bieden niet alleen uitzonderlijke waarde, maar beschikken ook over geavanceerde functies, waaronder indrukwekkende camera-mogelijkheden. Kortom, of je nu kiest voor de S23 of S22, je krijgt een betrouwbare en capabele smartphone die je portemonnee niet leeg trekt, waardoor ze slimme alternatieven zijn zonder in te boeten aan kwaliteit en prestaties.


Dit artikel delen
  • Garantie

    Proefperiode van 30 dagen en minimaal 12 maanden garantie

  • Voordelig

    Bespaar tot 40% t.o.v. nieuwprijs op je aankoop

  • Duurzaam

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang €10 korting!

Mis nooit meer een aanbieding.

Informatie over het gebruik van persoonsgegevens vind je in ons privacybeleid.