Data-driven duurzaamheid - refurbed en Fraunhofer Research GmbH

door Sarah Weyers, op Apr 22, 2024

We zijn trots om vandaag ons nieuwe duurzaamheidsrapport te presenteren, gebaseerd op de data die we samen met Fraunhofer Austria hebben verzameld.

Rekenmodel gecertificeerd volgens ISO 14040/44

Klik hier voor de Nederlandse versie

Op deze pagina vind je de volgende informatie:

 • Ons persbericht
 • Het datarapport van Fraunhofer Research GmbH
 • De cv's van onze sprekers
 • Beeldmateriaal

Persconferentie bekijken press release

PERSBERICHT

refurbed en Fraunhofer lanceren uniek rekenmodel voor berekenen milieu-impact van consumentenelektronica

ISO-geverifieerd rekenmodel levert voor het eerst transparante, gedetailleerde levenscyclusgegevens van consumentenelektronica

Wenen, 22 april 2024 – refurbed, online marktplaats voor refurbished producten, en Fraunhofer Research GmbH presenteren vandaag een uniek rekenmodel dat de milieu- impact van meer dan 10.000 smartphones, laptops en tablets kan berekenen. Het rekenmodel is geverifieerd volgens ISO 14040/44 en levert wetenschappelijk onderbouwde levenscyclusgegevens van zowel refurbished als nieuwe elektronica. Het onderzoek is gebaseerd op een pilotstudie van vorig jaar, waarin refurbed en Fraunhofer bij een aantal geselecteerde producten onderzochten hoeveel CO₂-uitstoot, water en elektronisch afval kan worden bespaard bij de keuze voor een gereviseerd elektronisch apparaat ten opzichte van een nieuw exemplaar. Met de introductie van het rekenmodel wordt een volgende stap gezet naar een transparantere informatievoorziening in de wereld van consumentenelektronica.

Peter Windischhofer, mede-oprichter van refurbed: "We hebben refurbed opgericht vanuit de missie consumenten de mogelijkheid te geven om duurzamer te consumeren en hen te informeren over milieubesparingen. Vandaag zijn we een grote stap dichter bij dat doel gekomen. Met het rekenmodel kunnen we de transparantie bieden waar al langere tijd behoefte aan is, iets wat tot voor kort onmogelijk was.”

Mede-oprichter Kilian Kaminski voegt toe: “Vanuit overheden staan er een aantal maatregelen op de planning, zoals de introductie van het digitale productpaspoort. Deze zijn meer dan welkom, maar het zal nog jaren duren voordat ze definitief worden ingevoerd. Daarom hebben wij zelf het initiatief genomen waarmee we laten zien dat ecologische transparantie vanaf nu mogelijk is.”

Waterverbruik, CO₂-uitstoot en e-waste besparingen

Met het rekenmodel kan refurbed als eerste marktplaats ter wereld ecologische voetafdrukgegevens van meer dan 10.000 elektronische producten te delen met consumenten. De drie soorten ecologische cijfers die kunnen worden berekend zijn:

 1. Waterverbruik** bij nieuwe aankoop vs. refurbishment-proces van een product
 2. CO₂-uitstoot bij de productie van nieuwe producten vs. bij refurbishment van een product
 3. Besparing op elektronisch afval door refurbishment in plaats van nieuwe aankoop

Het rekenmodel kan worden gezien als een slimme rekenmachine. Een complexe berekeningsmethodiek berekent de complete milieu-impact die tijdens de gehele levenscyclus van het product ontstaat (d.w.z. van grondstofwinning tot afvalverwerking) en vergelijkt deze met de emissies die ontstaan bij hetzelfde product in de tweede productlevenscyclus (dus door refurbishment proces en het daaropvolgende hergebruik). Op basis daarvan kunnen bovenstaande drie levenscycluscijfers worden uitgelezen.

De methodologie die ten grondslag ligt aan het rekenmodel, waardoor op basis van specifieke referentieproducten een serieuze berekening voor elk model op de markt kan worden uitgevoerd (ongeacht de fabrikant of welke refurbisher de algehele revisie heeft uitgevoerd), werd beoordeeld door de gerenommeerde certificeringsorganisatie GUTcert en ontving de verificatie volgens ISO 14040/44 voor levenscyclusanalyses.

Duurzaamheidspotentieel van refurbishment bij smartphones nog hoger dan aangenomen

Als je de levenscyclusgegevens van de productmodellen uit de pilotstudie 2023* vergelijkt met de resultaten van het nieuwe rekenmodel voor dezelfde producten, blijkt dat de besparing op water, CO₂-uitstoot en e-afval door refurbishment deels nog hoger is dan vorig jaar aangegeven. Voor smartphones zijn alle drie de levenscycluscijfers zelfs aanzienlijk beter.

Paul Rudorf, projectverantwoordelijke vanuit Fraunhofer Research GmbH en onderzoeker op het gebied van onder andere CO₂- en levenscyclusanalyses omvatten, legt dit als volgt uit: " Toen we vorig jaar onze ecologische impact berekenden, waren we extra voorzichtig. Bij enige twijfel gebruikten we voor de refurbishment-berekeningen de meest conservatieve waarden. Nu kunnen we nog betrouwbaardere data leveren, waardoor we een nog preciezer beeld kunnen geven van het besparingspotentieel door refurbishment. Nu komen we bijvoorbeeld voor een iPhone 11 (64 GB) in plaats van een CO₂-besparing van 78% zelfs op een cijfer van 81% vergeleken met nieuwkoop."

De berekende ecologische cijfers voor alle elektronische producten die bij refurbed verkrijgbaar zijn, zijn nu al publiekelijk toegankelijk op https://duurzaamheid.refurbed.nl

 • De dataverzameling in 2023 omvatte de volledige impact van de producten in de eerste gebruiksfase (nieuwkoop) en de tweede gebruiksfase (refurbishment). De gegevens werden berekend voor de Apple iPhone 11, de Samsung Galaxy S20 FE, de Apple iPad Pro 4 2020, de Apple MacBook Air 2017 13.3 en de Lenovo Thinkpad T460 i5.
 • * Virtueel waterverbruik volgens de Developer Environmental Footprint Version 3.1 (EF v3.1)

Persbericht downloaden Persbericht downloaden

Het Fraunhofer rapport

82% CO₂, 88% water en 76% elektronisch afval – dat is hoeveel een refurbished iPhone 12 (128 GB) bespaart vergeleken met een nieuw aangeschaft model. Maar hoe zit het met een Samsung, of een Huawei smartphone, of zelfs een tablet?

Nadat we in 2023 ons eerste milieurapport publiceerden, gebaseerd op gegevens die we samen met Fraunhofer verzamelden, presenteren we dit jaar de verdere ontwikkeling van het datamodel in de vorm van een milieueffect-rekenmodel. Dit model stelt ons in staat veel uitgebreidere en gedetailleerdere gegevens te verzamelen, die verder gaan dan de eerder verzamelde gegevens.

Sprekers

Peter Windischhofer

Peter Windischhofer is een van de drie oprichters van refurbed. Voordat hij refurbed oprichtte, werkte Windischhofer jarenlang als consultant bij McKinsey, waar hij grote Europese e-commercebedrijven adviseerde. Hij studeerde bedrijfskunde in Wenen, Hong Kong, Shanghai en San Francisco en richtte tijdens zijn studie in China een online beoordelingsplatform op voor Chinese taalscholen. In 2020 werd hij samen met refurbed medeoprichter Kilian Kaminski door Forbes verkozen tot de "30 under 30 Europe" lijst. Windischhofer is niet alleen een expert in het opzetten van scale-ups, maar ook op het gebied van duurzaamheid en staat bekend als een fervent voorvechter van de circulaire economie en verantwoord consumptiegedrag – zijn missie is om mensen in staat te stellen duurzamer te consumeren.

Paul Rudorf

De Duitse Paul Rudorf werkt als wetenschappelijk medewerker bij Fraunhofer Austria Research GmbH in de divisie fabrieksplanning en productdesign. Bij Fraunhofer Austria concentreert Rudorf zich op CO₂- en ecobalanseringen en levenscyclusanalyses, evenals ecologische beoordelingen van gebouwen in de productie-industrie. Samen met Dr. Tanja Nemeth en Maximilian Nowak was hij de auteur van de in 2023 gepubliceerde Sustainability Impact Measurement Studie, die in opdracht van refurbed werd uitgevoerd en de ecobalans van vijf refurbished producten vergeleek met die van een nieuw product. Samen met Jan Henjes ontwikkelde Rudorf ook in 2024, opnieuw in opdracht van refurbed, een methodiek voor het bepalen van ecologische indicatoren, die gedetailleerde informatie kan geven over de ecologische impact van elektronische producten. Deze ontwikkelingsmethodiek werd in april 2024 gecertificeerd volgens de ISO-normen 14040/44 door een onafhankelijke derde. Voordat hij bij Fraunhofer aan de slag ging, studeerde Rudorf voertuigtechniek aan de Hochschule für angewandte Wissenschaften in München en werktuigbouwkunde aan de Fachhochschule Technikum in Wenen.

Sprekerbio’s downloaden Sprekerbio’s

Perspagina

Perspagina


Dit artikel delen
 • Garantie

  Proefperiode van 30 dagen en minimaal 12 maanden garantie

 • Voordelig

  Bespaar tot 40% t.o.v. nieuwprijs op je aankoop

 • Duurzaam

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang €10 korting!

Mis nooit meer een aanbieding.

Informatie over het gebruik van persoonsgegevens vind je in ons privacybeleid.