Carbony: Een doorbraak in CO₂-verwijdering via ‘enhanced weathering’

door Kim Krey, op Mar 26, 2024

In onze zoektocht naar een gezondere planeet wenden we ons tot zowel innovatieve technologieën als de wijsheid van de natuur. Een doorbraak hierin, die klinkt als sciencefiction maar diep geworteld is in de natuurlijke processen van de aarde, is ‘enhanced weathering’. Maar waarom is verbeterde steenverwering zo opwindend, in begrijpelijke taal? Dit proces biedt een blik op de toekomst van

Enhanced rock weathering

CO₂-verwijdering, en getuigt van het potentieel van op de natuur geïnspireerde oplossingen om klimaatverandering aan te pakken. Als onderdeel van refurbed's nieuwe milieueffectstrategie, hebben we ervoor gekozen om samen te werken met de Oostenrijkse startup Carbony. Maar laten we tot de kern van deze post komen: wat is verbeterde steenverwering precies, en waarom is het cruciaal in de strijd tegen koolstofemissies? We duiken in de details en verkennen het belang van deze samenwerking hieronder.

Wat is ‘enhanced weathering’?

‘Enhanced weathering’ is een proces dat het natuurlijke afbraakproces van bepaalde soorten gesteente versnelt, waarbij koolstofdioxide (CO₂) uit de atmosfeer wordt geabsorbeerd. Door fijngemalen gesteente over grote landoppervlakken, zoals landbouwgrond, te verspreiden, versnelt deze techniek de natuurlijke methode van de aarde om CO₂ uit de lucht te halen. De gesteenten reageren met CO₂ om stabiele mineralen te vormen die koolstof voor millennia vastleggen, waardoor de broeikasgassen die onze planeet opwarmen, worden gereduceerd.

Waarom is carbony een gamechanger?

Carbony richt zich op ‘enhanced weathering’, door het proces te optimaliseren om CO₂-verwijdering efficiënt te maximaliseren. Door de meest effectieve soorten gesteente te selecteren en deze tot de ideale korrelgrootte te malen, zorgt Carbony ervoor dat, wanneer deze gesteenten over het land worden verspreid, ze maximale hoeveelheden CO₂ absorberen. Hun innovatieve benadering richt zich niet alleen op significante koolstofreductie, maar verrijkt ook de bodem, waardoor de landbouwproductiviteit verbetert - een win-win situatie voor zowel het milieu als de landbouwers.

De rol van CO₂-verwijdering

CO₂-verwijdering is essentieel in onze strijd tegen klimaatverandering. Het verminderen van emissies is cruciaal, maar slechts een deel van de oplossing. Om het al in de atmosfeer aanwezige CO₂ aan te pakken, hebben we actieve CO₂-verwijderingstechnologieën nodig zoals ‘enhanced weathering’. Door natuurlijke processen te benutten, kunnen we jaarlijks miljarden tonnen CO₂ uit de atmosfeer halen, waardoor we dichter bij onze klimaatdoelen komen. Carbony's baanbrekende werk op dit gebied is een baken van hoop en toont de schaalbare impact die dergelijke innovaties kunnen hebben op wereldwijde CO₂-niveaus.

Het complexe toegankelijk maken

Voor wie niet vertrouwd is met klimaattechnologie, kan het concept van gesteente gebruiken om klimaatverandering te bestrijden ontmoedigend lijken. Echter, de aanpak van Carbony belichaamt de schoonheid van eenvoud uit complexiteit. Door natuurlijke processen die al millennia lang actief zijn te optimaliseren, presenteren zij een oplossing die niet alleen effectief, maar ook begrijpelijk is. De essentie van hun innovatie ligt in het optimaliseren van wat de natuur al het beste doet, waardoor het een toegankelijke en praktische oplossing wordt voor een breed publiek.

Een duurzame toekomst voor iedereen

Het werk van Carbony weerspiegelt een bredere visie op een duurzame toekomst die voor iedereen toegankelijk is. Het is een sprekend voorbeeld van hoe innovatie, geïnspireerd door de natuur, kan leiden tot praktische oplossingen voor dringende mondiale uitdagingen. Verbeterde steenverwering biedt meer dan alleen CO₂-verwijdering - het vertegenwoordigt een pad naar een evenwichtigere relatie tussen mens en aarde.

Voor meer informatie over alle projecten die we ondersteunen, bekijk ons overzicht van CO₂-verwijdering.


Dit artikel delen
  • Garantie

    Proefperiode van 30 dagen en minimaal 12 maanden garantie

  • Voordelig

    Bespaar tot 40% t.o.v. nieuwprijs op je aankoop

  • Duurzaam

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang €10 korting!

Mis nooit meer een aanbieding.

Informatie over het gebruik van persoonsgegevens vind je in ons privacybeleid.