Weggooien of recyclen - wat te doen met je oude elektronica?

door Emma Jefelt - Léon van Leeuwen, op Sep 25, 2023

Hoewel we doorgaans goed voor onze smartphones en laptops zorgen, is er een onvermijdelijke realiteit: de tijd verstrijkt en onze geliefde apparaten worden verouderd, gaan kapot en moeten uiteindelijk vervangen worden. Maar wat doe je met je oude elektronica als het tijd is om te upgraden? Afhankelijk van het apparaat zijn er een aantal opties: duurzame recycling, refurbishment of, als laatste redmiddel, op de juiste manier weggooien. Wat voor jouw apparaat de juiste keuze is, hangt af van een aantal factoren.

beschadigde samsung smartphone

Weggooien of recyclen - wat te doen met je oude elektronica?

Hoewel we doorgaans goed voor onze elektronica zorgen, zoals smartphones en laptops, is er een onvermijdelijke realiteit: de tijd verstrijkt en onze geliefde apparaten worden verouderd, gaan kapot en moeten uiteindelijk vervangen worden. Maar wat doe je met je oude elektronica als het tijd is om te upgraden? Afhankelijk van het apparaat zijn er een aantal opties: duurzame recycling, refurbishment of, als laatste redmiddel, op de juiste manier weggooien. Wat voor jouw apparaat de juiste keuze is, hangt af van een aantal factoren.

Is je oude smartphone kapot? Hier zijn tips over hoe je het beste oude elektronica kunt wegdoen.

Is je oude smartphone kapot? Hier zijn tips over hoe je het beste oude elektronica kunt wegdoen.

Waarom is het belangrijk om elektronica te recyclen?

Voordat we ingaan op hoe je je oude elektronica kunt recyclen of wegdoen, laten we eens kijken waarom het zo belangrijk is. Elektronica zitten vol waardevolle materialen, maar ze bevatten soms ook potentieel gevaarlijke stoffen zoals kwik en kobalt. Als deze stoffen in het milieu terechtkomen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor onze planeet en onze gezondheid.

Het recyclen van elektronica helpt elektronisch afval (e-afval) te verminderen en vermindert de noodzaak om voortdurend nieuwe hulpbronnen te winnen voor de productie van nieuwe producten. Het bespaart ook energie, omdat het recyclen van metalen en kunststoffen veel minder energie-intensief is dan het delven en produceren van nieuwe materialen. Dus wanneer je je oude elektronische apparaten recycleert, lever je een bijdrage aan de bescherming van het milieu.

Hoe kun je het beste elektrische apparaten recyclen

1. Onderzoek de mogelijkheden voor recycling:

Begin met het controleren of er een winkel of organisatie in jouw omgeving is die een recyclingprogramma aanbiedt. Veel grote elektronicamerken en retailers hebben programma's opgezet waarmee het gemakkelijk is om oude apparaten terug te brengen voor recycling. Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat jouw oude elektronica een nieuw leven kan krijgen of deel kan uitmaken van een circulaire economie waarbij onderdelen kunnen worden gebruikt om andere apparaten te repareren. Bovendien kun je vaak wat geld krijgen in ruil voor je oude apparaten, dus het is goed voor het milieu én jouw portemonnee.

2. Weggeven of verkopen:

Als je oude elektronica nog goed werkt, overweeg dan om ze te doneren aan liefdadigheidsorganisaties of te verkopen. Er is altijd wel iemand die baat kan hebben bij gebruikte elektronica, zelfs als ze niet langer aan jouw behoeften voldoen. Zorg er uiteraard eerst voor dat je al je gegevens verwijdert en het apparaat terugzet naar de fabrieksinstellingen.

Dit geldt ook voor familieleden. Velen van ons hebben oudere ouders, jongere kinderen, vrienden, collega's of neven/nichten die blij zouden zijn met een iets ouder model. Dit is een geweldige optie in plaats van je apparaat in een lade te laten liggen of simpelweg met het huisafval weg te gooien.

Als je apparaat niet meer werkt en dus niet gedoneerd kan worden, kan het nog steeds worden verkocht voor onderdelen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij lokale reparatiewinkels om te peilen of er interesse is. Dit kan je wat geld opleveren, terwijl zo veel mogelijk van het apparaat kan worden herbruikt.

3. Heroverweeg je behoeften

Het kan een goed idee zijn om je behoefte aan nieuwe elektronica te heroverwegen voordat je zelfs maar overgaat tot het weggooien van je smartphone of laptop. Onze consumptie van elektronica groeit zo snel dat e-afval nu wordt beschouwd als de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Bovendien vereist slechts één iPhone ongeveer 13.000 liter water en kostbare natuurlijke hulpbronnen zoals goud, kobalt en lithium om te produceren, terwijl de productie zelf meer dan 70 kilo CO₂ uitstoot. Dus als je apparaat nog goed werkt, kun je overwegen er nog een jaar of twee gebruik van te maken voordat je er afscheid van neemt. Dit kan niet alleen een verstandige keuze zijn voor ons milieu, maar ook voor je portemonnee.

Elektronische apparaten en afvalscheiding

Als je elektronica niet meer bruikbaar is en recycling geen optie is, zorg er dan voor dat je ze op de juiste manier weggooit. Volgens de Global E-Waste Statistics Partnership belandt er elk jaar alleen al door de verbranding van elektronica 50 ton kwik in het milieu. Hier volgt hoe je kunt voorkomen dat je bijdraagt aan dit probleem:

1. Zoek een inzamelpunt voor e-afval:

Zoek naar inzamelpunten voor e-afval in jouw omgeving, zoals bij de afvalverwerking van je gemeente. Er zijn ook organisaties die af en toe inzamelacties houden, stations opzetten of samenwerken met andere bedrijven, zodat je je elektronica kunt afgeven en zij ervoor zorgen dat ze op de juiste manier worden verwerkt.

2. Volg de adviezen in jouw lokale omgeving:

Afhankelijk van waar je woont in het land, kunnen er verschillen zijn in hoe je je elektronica moet afgeven of weggooien. Sommige gemeenten hebben een systeem waarbij je elektronica laten ophalen. Bij recyclingcentra kunnen er ook verschillen zijn in hoe je kleine elektronica, zoals een smartphone of keukenapparaat, en groot elektronisch afval, zoals een koelkast of wasmachine, moet sorteren. Je kunt altijd navraag doen bij de afvalverwerker of contact opnemen met je gemeente als je het niet zeker weet.

Doe duurzaam

Het recyclen of op de juiste manier wegdoen van je oude elektronische apparaten is een belangrijk onderdeel van verantwoordelijkheid nemen voor onze planeet. Door deze tips en stappen te volgen, kun je helpen zorgen voor het milieu, elektronisch afval verminderen en ervoor zorgen dat de waardevolle materialen van elektronica worden gerecycled. Dus de volgende keer dat je je smartphone of laptop upgrade, denk eraan om na te denken over de beste manier om je oude apparaat te hergebruiken, recyclen of weg te doen. Lees meer over duurzaamheid


Dit artikel delen
  • Garantie

    Proefperiode van 30 dagen en minimaal 12 maanden garantie

  • Voordelig

    Bespaar tot 40% t.o.v. nieuwprijs op je aankoop

  • Duurzaam

Meld je voor de eerste keer aan voor onze nieuwsbrief en bespaar €10!

Mis nooit meer een aanbieding.

Informatie over het gebruik van persoonsgegevens vind je in ons privacybeleid.